Cześć :)
Dziś kulinarnie. Coś Wam nie pasuje w tytule? I macie racje... Miało być Spaghetti Bolognese. Miało być...
Jeszcze godzinę temu dałabym rękę, że mam makaron spaghetti. Jakieś było moje zdziwienie, kiedy po przyrządzeniu sosu i zagotowaniu wody otwarłam szafkę a tam spaghetti brak! Każdy rodzaj makaronu, poza spaghetti... No cóż. Do sklepu pędzić już było za późno, padło więc na świderki :)
Jednak wiadomo, na przyszłość już będę upewniać się czy mam makaron spaghetti, bo z nim to danie smakuje o wiele lepiej i tak jak powinno ;)
Zajmijmy się przyrządzaniem. Moje proporcje starczają na około 2 porcje.
SOS BOLOGNESE
SKŁADNIKI:
- 300 g. mięsa mielonego
-łyżka przecieru pomidorowego
- 250 ml pomidorów z puszki (zblendowanych)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ser zółty do posypki
-przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pepperoni, bazylia, oregano, majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Pół dużej cebuli kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, by lekko się zarumieniła. Następnie wrzucamy mięso i podsmażamy do momentu uzyskania beżowego koloru. Dodajemy przecier oraz zblendowane pomidory. Chwilkę gotujemy/dusimy i na koniec dorzucamy zmiażdżony czosnek i przyprawy w ilości wg upodobań - ja lubię na ostro.
TADAM.
To wszystko! Prosto i szybko:)
Oczywiście w między czasie gotujemy makaron SPAGHETTI (ja lubię al dente) ;)
A po nałożeniu na talerz posypujemy startym drobno serem.
Smacznego! ;**
oj tam ja czasem tez daje zwykłe swiderki jak makaronu zabraknie :) a to jest ulubione jedzenie moje i Tż :D szybko, tanio, smacznie :D
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj też taki obiad:) tylko, że makaron spaghetti, ale ze świderkami też jest smaczne;)
OdpowiedzUsuńRacja, jednak co makaron spaghetti, to spaghetti i sos bolognese najlepiej smakuje tylko z nim;)
OdpowiedzUsuń